Witajcie na forum! Długo zastanawiałem się nad spróbowaniem zainstalowania hackintosh'a i mam pytanie do was - czy na takim posiadanym sprzęcie da się cokolwiek zrobić?
PC:
Płyta: MSI Z370 Gaming Plus (MS-7B61)
CPU: Core i5 8600K
RAM: 32GB DDR4 GoodRAM
Grafika: Nvidia GeForce GTX960 4GB (od Gigabyte)
Dysk: Do testów HDD ~300GB
jeśli to pomoże domyślnie na M2 mam Win 10 a dwa pozostałe dyski to dane (SSD/HDD) - czy da się później to zamontować?
Mam jeszcze hybrydę (Asus Transformer Book T200TA - Intel Atom Z3775/2GB RAM i 32GB dysk SSD + dotykowy ekran) ale zakładam że na tym szorcie nie ruszy? (choć nie powiem że na tym by chyba najlepiej mi się przydało)
Pozdrawiam!
PC (MSI Z370) i Laptop (Asus TB T200TA) ?
-
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Witamy na forum!
"Szrot-hybrydę na Atomie"
możesz zapomnieć, nie ma wsparcia w macOS.
Natomiast i5 8600K powinien zadziałać. W przypadku płyt MSI jest parę rzeczy na które należy zwrócić uwagę i generalnie wyszukując płytę na hackintosha, MSI była by raczej na końcu, ale jest już sporo hackintoshy na tym sprzęcie, więc szanse są.
Na próby instalacji macOS wymontuj SSD z Windows i HDD. Ma być tylko jedna SSD dla macOS. Tylko mysz i klawiatura.
System High Sierra 10.13.6 (17G8030).
"Szrot-hybrydę na Atomie"

Natomiast i5 8600K powinien zadziałać. W przypadku płyt MSI jest parę rzeczy na które należy zwrócić uwagę i generalnie wyszukując płytę na hackintosha, MSI była by raczej na końcu, ale jest już sporo hackintoshy na tym sprzęcie, więc szanse są.
Na próby instalacji macOS wymontuj SSD z Windows i HDD. Ma być tylko jedna SSD dla macOS. Tylko mysz i klawiatura.
System High Sierra 10.13.6 (17G8030).
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
Re: PC (MSI Z370) i Laptop (Asus TB T200TA) ?
Pytanie skąd znaleźć kexty pod ten sprzęt i config bo rozumiem że samo zrobienie tego co w tym poradniku nie zadziała? viewtopic.php?f=17&t=125
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
W tym poradniku jest opis jak dobrać się do samego instalatora, to znaczy jak zdobyć system macOS nie posiadając maca, ani konta u Appla.
Jak sobie skonfigurować Clovera to już inny poradnik. Każdy komputer może mieć inną konfigurację.
Ale jak dobrze poszukasz znajdziesz już gotowce, gotowe EFI do wkopiowania do EFI. Sam mam w kolekcji jakąś EFI na tą płytę.
Musisz mieć tylko USB stick z wpakowanym tam instalatorem. Czy to takim który pobiera system z internetu, czy taki, który ma go już na sticku.
Wtedy kopiujesz na niego przygotowany pod komputer Clover i startujesz ze sticka z BIOS menu. Brzmi łatwo, co?
Jak sobie skonfigurować Clovera to już inny poradnik. Każdy komputer może mieć inną konfigurację.
Ale jak dobrze poszukasz znajdziesz już gotowce, gotowe EFI do wkopiowania do EFI. Sam mam w kolekcji jakąś EFI na tą płytę.
Musisz mieć tylko USB stick z wpakowanym tam instalatorem. Czy to takim który pobiera system z internetu, czy taki, który ma go już na sticku.
Wtedy kopiujesz na niego przygotowany pod komputer Clover i startujesz ze sticka z BIOS menu. Brzmi łatwo, co?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC