Mojave na Dell OptiPlex 5060

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.14 Mojave na komputerze PC.
MatiWaldi
Mistrz

Mojave na Dell OptiPlex 5060

Post autor: MatiWaldi »

Witam szanowne grono ;)
Jako iz w moje rece wpadla ciekawa maszynka Della w formie USFF, postanowilem na niej postawic Mojave. Jako ze system ten stoi juz na moim lapku od MSI, stwierdzilem ze uzyje tejze wspomnianej maszynki jako powiedzmy mac mini. Jakiez bylo moje zaskoczenie gdy Clover "nie chcial zobaczyc" pendrive instalacyjnego... a kiedy juz zobaczyl to ledwie pojawil sie napis start i restart kompa... szukalem i kombinowalem jakies 3 dni, i stwierdzilem ze sprobuje z czystej ciekawosci narzedzia unibeast, by zobaczyc czy ja cos spier**liłem, czy maszynka ta wymaga juz grubszej wiedzy... NO I po wyborze pendrive z instalacja pojawia sie start, pare linijek tekstu, potem linijka z krzyzykami i restart... Nosz kurła, taka mała maszynka a tak bardzo wymagajaca w konfiguracji?? Siedze, i siedze i mysle, i kombinuje, i nic mi nie wychodzi... Może byłby ktos w stanie pomóc, nakierowac, cos doradzic... Sciagnalem nawet Cataline przez installmacos.py ale createinstallmedia wyrzuca mi ze |Install macOS Catalina Beta.app wydaje sie nie byc prawidlowa aplikacja instalacyjna... No rynce opadaywujom... nie mam pomyslu, a chcialbym to ruszyc z racje tego ze laptopa jestem zmuszony sprzedac, i wolalbym na tym kompie miec jednak macOSa do ktorego juz sie przyzwyczailem. W razie potrzeby moge powrzucac zdjecia, czy zawartosci EFI, czy czegokolwiek jeszcze trzeba, a ponizej specyfikacja rzeczonego Della

Dell Optiplex 5060 USFF (D10U300)
Chipset Intel Q370
Procesor i5 8500T
Grafika Intel UHD630
8 GB DDR4 2400MHz
WiFi DW1820A lub DW1830 (do wyjecia z laptopa do sprzedazy xD )
M.2 SSD Hynix 256 Gb
Audio Realteck ALC255

Jesli jeszcze jakies informacje sa wymagane chetnie dostarcze ;)
tak wiec ekipo... HELP PLEASE... ;(
Mati_Waldi
Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Re: Mojave na Dell OptiPlex 5060

Post autor: DKnoto »

Hej,
Mam trzy Delle z Mojave, dwa laptopy i stacjonarkę Dell OptiPlex 7040. Ten drugi model trochę bliższy do Twojego sprzętu i był wałkowany na tym forum. Jak mi się uda to dziś wieczorkiem podrzucę EFI od tego modelu. Bardzo ważne abyś dobrze ustawił BIOS i nagrywał system na klucze USB 2.0. Klucze USB 3.0 nie są widoczne we wszystkich wejściach.

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
  • SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
  • SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)

MatiWaldi
Mistrz

Ooo czlowieku, normalnie zycie bys mi tym EFI uratowal... Mecze sie i mecze, kombinuje z roznymi penkami, malo tego ustawienia BIOS przegladam juz ktorys raz, a BIOS w tej maszynce tak rozbudowany jest ze jestem w szoku.. chcialbym taki w lapku miec, serio. A nawiasem mowiac polowy opcji nie znam, te najwaznejsze typu secure boot czy AHCI poustawialem jak nalezy, ale dalej jest chu*owo mowiac krotko...Myslalem ze skoro to niewymagajaca mala maszynka to nie bedzie z nia wiekszych klopotow, a tu takie cyrki... to juz na laptopie MSI GS63 7rd STEALTH mialem o wiele mniej problemow... Czekam w takim razie na ten folder, mam nadzieje ze zatrybi, bo juz rece opadaja jak kolejny dzien to walkuje. Dzieki za zainteresowanie ;)
Mati_Waldi
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Witamy ba forum!

Z tą Catalina Beta to daj sobie spokój. Lepiej poczekać na finalną wersję. Już niebawem.
Co do Dell to spróbujemy pomóc. Aczkolwiek osobiście to nie widziałem tego sprzętu nawet na zdjęciu :lol:
Ale wydaje się być przyjazny. Instaluj Mojave.

Możesz zacząć dopasowywać własne EFI albo podrzucimy jakieś, by zobaczyć gdzie jesteśmy.
Zawartość niedziałającego EFI jest zawsze przydatna, najlepiej wstaw gdzieś do ściągnięcia. Sam Clover folder.
Karta WIFI będzie przydatna.

Masz jeszcze dostęp do macOS? Jeśli ściągniesz instalator skryptem installinstallmacos.py to musisz USB-sticka sklecić manualnie.
Komendy createinstallmedia tu nic nie poradzą.

OK w przypadku +++++++++++++++ trzeba dobrać odpowiedni AptioMemoryFix.efi, pewnie i dołożyć do driverów EmuVariableUefi-64.efi i jeszcze parę innych rzeczy, gdyby to nie działało.
Na razie użyj Clover r4xxx.

Aptio Fixów jest obecnie sporo, dla twojej maszynki może byłby OsxAptioFix3Drv-64.efi dobry.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Post autor: DKnoto »

@MatiWaldi dostałem się zdalnie do maszyny, zaraz zrzucę to EFI ale muszę je dopasować do Twojego procesora/iGPU
i usunąć moje ustawienia kości pamięci, no i wygeneruję inne numery w SMBIOS.

Ile masz złączy do monitorów?

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
  • SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
  • SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)

MatiWaldi
Mistrz

@DKnoto 2 razy DisplayPort tylko i wylacznie
@Alpha01to jest dokladnie taka malutka maszynka
https://www.dell.com/nl-nl/work/shop/de ... 5060-micro

Co najlepsze w pelni upgade'owalna, lacznie z procesorem. tyle ze najlepiej procki o niskim TDP, dwa sloty na ram, oczywiscie laptopowy, zlacze na karty wifi, zlacze hybrydowe M.2 plus gniazdo na jeden laptopowy SSD...
Jestem w szoku, cena takiego w podstawowej wersji jaka ja mam nowego oczywiscie to ok 720 euro tu w Holandii, a ja dostalem za friko w pracy, bo IT wymienialo sprzet.. xD
Mati_Waldi
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

to jest dokladnie taka malutka maszynka
haha, na 1 rzut oka myślałem, że brakuje połowy zdjęcia.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
MatiWaldi
Mistrz

hahahah no wcale sie nie dziwie xD

Rzeczywiscie rozmiarem pewnie nawet mniejsza od maca mini xD

Dodanie OsxAptioFix3Drv-64.efi niestety nie pomoglo. Poczekam az @DKnoto doda to EFI, zobaczymy wtedy. Na serio nie mam pomyslu gdzie grzebac. w BIOSie powylaczalem wszystko co wydawalo mi sie zbedne. lacznie z virtualizacja, VT for Direct I/O i takie inne podobne...
Nie wiem natomiast co to jest USB Provision, i Intel AMT... Ale za to moge z poziomu BIOSa zablokowac Sleep na przyklad... xD
Mati_Waldi
MatiWaldi
Mistrz

Generalnie plan jest taki ze chce sprawdzic jak i czy. w gole pojdzie na tym Mojave, jesli bede mial dobra konfigurecje to wtedy wyciagam z laptopa DW1830, wkladam oryginalnego Killera, no i jeszcze wyciagam Samsunga 970 Evo i wkladam orginalna toshibe z oryginalnym windowsem i laptop na sell, a Wifi i Evo do tego malego della. W pozniejszym czasie byc moze dokupie jakiegos XPS 13 cali i tez go zhackintoshuje, ale to jeszcze nie teraz. Kupilem dobrego lapa gamingowego i w ciagu roku moze ze dwa razy na nim gralem, niepotrzebnie trzymac, niech leci w obieg, jeszcze rok gwarancji ma.
Take jak sie uda tego della ogarnac to bede baaardzo zadowolony ;)
Mati_Waldi
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Gdyby się udało zainstalować zmieniając tylko jeden driver, to naprawdę byłby spory "Zufall".
By cokolwiek sensownego powiedzieć o instalacji na tej maszynce trzeba by było spojrzeć na użyte EFI.
Ale OK. Poczekajmy na Dknoto.
Bootloader OC
ODPOWIEDZ