W tym Dellu chyba nie. Co prawda można niektóre sprawy obejść, ale po co.
To nie jest takie trudne.
Te 3 linijki?
Ale w tym wypadku zbędna będzie metoda Brumbeara, ta z CFGLock.efi.zip.
Albo pomija się ten pierwszy rozkaz, CFG Lock = Disable.
Jeszcze dodam, że ja osobiście preferuję tworzenie kompletnego instalatora na USB-sticku, ponieważ i tak trzeba ściągać cały system a ten ma ponad 14 GB. I w razie czego nie trzeba ponawiać ściągania.
Dell latitude 5490 brak MacOs podczas bootowania
Re: Dell latitude 5490 brak MacOs podczas bootowania
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
jest gdzies tutorial jak uzyć tego pliku grubshell...
czy odblokowanie biosu tym sposobem pozwoli np na podmiankę dysku z zainstalowanym windowsem?
Ok też wolałbym kompletnego pena ale cięzko znaleźć kogos kto poprowadzi laika za rekę
czy odblokowanie biosu tym sposobem pozwoli np na podmiankę dysku z zainstalowanym windowsem?
Ok też wolałbym kompletnego pena ale cięzko znaleźć kogos kto poprowadzi laika za rekę

Na windows to nie wpływa.
Startujesz grubshell z menu OpenCore i wprowadzasz te 3 rozkazy po kolei.
Tutorial o grubshell, w sieci jest tego sporo, w zasadzie tu też:
https://dortania.github.io/OpenCore-Pos ... g-cfg-lock
Ty nie musisz odkrywać jaki jest adres tych zmian, bo masz już je podane.
Co do kompletnego sticka, to jest tutorial na dortania.
Startujesz grubshell z menu OpenCore i wprowadzasz te 3 rozkazy po kolei.
Tutorial o grubshell, w sieci jest tego sporo, w zasadzie tu też:
https://dortania.github.io/OpenCore-Pos ... g-cfg-lock
Ty nie musisz odkrywać jaki jest adres tych zmian, bo masz już je podane.
Co do kompletnego sticka, to jest tutorial na dortania.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Wiem rozumiem ale dla mnie to obecnie czarna magia
jesk ktoś w stanie na forum to ogarnąć by przesłać efi i je skonfigurować?
Możesz liczyć jedynie na tych którzy mają taki laptop i w żmudny sposób, metodą prób i błędów zainstalowali macOS. Niestety laptopy są trudniejsze i wymagają nieco więcej wiedzy, oraz posiadania sprzętu. I nawet dla kogoś z doświadczeniem będzie to niełatwe i wymagać sporo pracy. Najczęściej próby trwają dni-tygodnie, zanim uda się zainstalować macOS. Ale warunkiem jest posiadanie sprzętu na miejscu, inaczej to zgadywanie z fusów.
Czasami nawet jak się ma EFI działającą pod ten sam sprzęt nie chce to działać, bo inny BIOS, niekompatybilna SSD, niekompatybilny RAM.
Czasami nawet jak się ma EFI działającą pod ten sam sprzęt nie chce to działać, bo inny BIOS, niekompatybilna SSD, niekompatybilny RAM.
Bootloader OC
Bootloader OC
Wiem rozumiem że nie jest łatwe ,
A czy jest szansa chociaż na ten opencore z grubhell bo rozumiem , że musze to odpalić w dosie i to pewnie gdyby poszło z tym cfglock to byłoby już myślę z górki
A czy jest szansa chociaż na ten opencore z grubhell bo rozumiem , że musze to odpalić w dosie i to pewnie gdyby poszło z tym cfglock to byłoby już myślę z górki
W tym poleconym przeze mnie EFI jest dołożony modGRUBShell.efi.
Zasada jest prosta:
Dodaj do folderu Tools: modgrubshell.efi
Zaktualizuj plik config.plist, aby rozpoznawał modgrubshell.efi
Uruchom OpenCore i naciśnij spację by pojawiły się Tools, jeśli się nie pokażą automatycznie.
naznacz modgrubshell i Enter.
wpisz rozkaz i enter i tak z 2 pozostałymi.
Zasada jest prosta:
Dodaj do folderu Tools: modgrubshell.efi
Zaktualizuj plik config.plist, aby rozpoznawał modgrubshell.efi
Uruchom OpenCore i naciśnij spację by pojawiły się Tools, jeśli się nie pokażą automatycznie.
naznacz modgrubshell i Enter.
wpisz rozkaz i enter i tak z 2 pozostałymi.
Bootloader OC
Bootloader OC
ok dodalem do folderu oc/tools
wrzuciłem modgrubshell.efi do tools tylko gdzie wpisać te 3 linijki w comment
i tak 3 razy?
wrzuciłem modgrubshell.efi do tools tylko gdzie wpisać te 3 linijki w comment
i tak 3 razy?
- Attachments
-
- Zrzut ekranu 2025-01-14 225823.jpg (195.79 KiB) Viewed 1298 times
Ten folder teraz kopiujesz na ukrytą partycję EFI na twoim pendrive i startujesz kompa z tego USB. Pojawi się menu OpenCore, naciśnij spację by pojawiły się Tools jeśli ich nie ma, masz ich tam 7, właściwie niepotrzebne są inne, ważny jest modgrubshell więc inne możesz wyłączyć. Naznaczasz modgrubshell i wciskasz Enter. No i jesteś teraz w tym modgrubshell. Tu już powinieneś się orientować, bo wygląda to jak wiersz poleceń systemu Windows.
Czarny ekran gdzie wpisujesz pierwszy rozkaz. Tylko tu się nie pomyl, kilka razy sprawdź. Jak jest poprawna ta linijka to wciskasz Enter.
Coś tam wtedy potwierdzi.
No i dalej tak samo z dwoma pozostałymi linijkami.
Powinno działać. Na koniec: Type exit and then press your Enter key twice. Or press Esc.
Czarny ekran gdzie wpisujesz pierwszy rozkaz. Tylko tu się nie pomyl, kilka razy sprawdź. Jak jest poprawna ta linijka to wciskasz Enter.
Coś tam wtedy potwierdzi.
No i dalej tak samo z dwoma pozostałymi linijkami.
Powinno działać. Na koniec: Type exit and then press your Enter key twice. Or press Esc.
Bootloader OC
Bootloader OC
Taki mam motyw….
Resetuje się przed próbą wybrania
BIOS ustawiony
Przerobiłem w OpenCore tą jeszcze Efi wyrzuciłem wszystkie inne narzędzia z tools i mam właśnie podczas boota grubbshell.efi ale dalej reset
Resetuje się przed próbą wybrania
BIOS ustawiony
Przerobiłem w OpenCore tą jeszcze Efi wyrzuciłem wszystkie inne narzędzia z tools i mam właśnie podczas boota grubbshell.efi ale dalej reset