Niska prędkość WiFi Intel AX201 Big Sur

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
Szeryfuniu
rookie

Niska prędkość WiFi Intel AX201 Big Sur

Post by Szeryfuniu »

Witajcie.
To mój pierwszy temat na forum, więc pragnę każdego przywitać i prosić o pomoc.

Sprzęt na którym mam zainstalowany MacOS Big Sur, to laptop Acer Nitro AN 515-55.
Ogólnie rzecz biorąc, wszystko działa, problemem jest niestety WiFi :(
Karta w moim laptopie to Intel AX201 WiFi 6, internet działa, ale problemem są prędkości i responsywność.
Uściślając, karta widzi sieci 5GHz, ale prędkość jest na poziomie sieci 2,4GHz a nawet wolniej. Po złączu ethernet nie ma takich problemów.
Przeróżne wersje kexta "itlwm" podgrywałem, na jednych działa wolno, na innych wcale, na innych ma problem po wybudzeniu z uśpienia, bo widzi sieć, a nie połączy się w żaden sposób.

Czy szanowni forumowicze, są w stanie mi jakoś pomóc?

Bootloader to OpenCore chyba 0.8.3

Próbowałem nawet z jakiegoś poradnika "skompilować" ale niestety mimo, że robię dokładnie jak podano, kompilacja kończy się błędem.
Tak naprawdę tylko tego mi brakuje do szczęścia i byłbym w 100% zadowolonym użytkownikiem Hackintosha :D
Azteca
Mistrz

Re: Niska prędkość WiFi Intel AX201 Big Sur

Post by Azteca »

IMHO: Intel AX201 używa CNVio, który itlwm co prawda już obsługuje, ale z ograniczonymi możliwościami i brakiem airdrop itp.
Działa dla połączenia z wifi 2,4 GHz i 5 GHz ale z pasmem tylko 20 MHz. (Nie wiem czy to się już zmieniło, ale jak na twoim przykładzie widać, że nie)
Najlepsza metoda to wymiana karty WIFI na taką która działa bez dodatkowych kextów.
Szeryfuniu
rookie

Post by Szeryfuniu »

Dzięki za wytłumaczenie.
Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie:
Wyłączyłem touchpad skrótem klawiaturowym, teraz nie działa wcale, brak reakcji na skrót i nie widać go w ustawieniach.
Touchpad oczywiście działa jak należy pod windows.
Kexty są, wpisy są - nie rozumiem :shock:
Azteca
Mistrz

Post by Azteca »

Zrób reset NVRAM i skontroluj sobie ustawienia systemowe.
Szeryfuniu
rookie

Post by Szeryfuniu »

Dobra, temat touchpada ogarnąłem.
Co do WiFi - zrobiłem trochę na okrętkę, ale działa.
Wywaliłem stery itlwm a zamiast tego zrobiłem Airportitlwm (czy jakoś tak) i działa :)
Jedyny minus to nie działające AirDrop, na itlwm działa, ale net działa jak nie powiem co. Mały kompromis niestety musiałem wybrać, ale w sumie na oryginalnym MacBooku również z tego nie korzystam, więc "wsio radno".

Mam Jeszce jedno do was pytanie, odnośnie uśpienia, aczkolwiek wydaje mi się, że nie działa poprawnie.
Usypia się, to fakt, ale długo to trwa... Mam wygenerowane pliki niby do tego, ale nie wiem czy poprawnie.
Czy ktoś mógłby mi pomóc wygenerować właściwe? Jak dogram wszystko co trzeba, tak aby wszystko śmigało jak lalka, to oczywiście podzielę się Całym EFI dla reszty, aby reszta zapaleńców, nie musiała już błądzić i szukać EFI, kextów, configów pod ten sprzęt :)

Jak ktoś będzie miał cierpliwość co do mnie i chęć pomóc, odwdzięczę się EFI kompletnym.
Z racji czasu, oczywiście nie wszystko się da od ręki załatwić i przetestować, więc proszę o cierpliwość.
Co potrzebne z plików - oczywiście wstawię.
Szeryfuniu
rookie

Post by Szeryfuniu »

Azteca wrote: 15 Aug 2022, 19:36 Zrób reset NVRAM i skontroluj sobie ustawienia systemowe.
Nie wiedzieć czemu, w configu zmieniła się wersja kexta i to było powodem, z powiedzmy 1.0.1 na 1.0.27, a naprawdę tylko wcisnąłem Fn + wyłącz touchpad. Dziwne.
Poprawiłem ręcznie config i tyle - działa.
Szeryfuniu
rookie

Post by Szeryfuniu »

Azteca wrote: 14 Aug 2022, 10:22 IMHO: Intel AX201 używa CNVio, który itlwm co prawda już obsługuje, ale z ograniczonymi możliwościami i brakiem airdrop itp.
Działa dla połączenia z wifi 2,4 GHz i 5 GHz ale z pasmem tylko 20 MHz. (Nie wiem czy to się już zmieniło, ale jak na twoim przykładzie widać, że nie)
Najlepsza metoda to wymiana karty WIFI na taką która działa bez dodatkowych kextów.
A tak zapytam na przyszłość: Jaka karta pasująca do mojego laptopa ale obsługująca "wszystko"? Zapewne Broadcom, ale jaki?
Azteca
Mistrz

Post by Azteca »

BCM94360NG albo DW1820A. Ale nie mam pewności. W sieci pewnie coś jest.
Szeryfuniu
rookie

Post by Szeryfuniu »

BCM94360NG - ogólnie brak, jak jest, to cena rzędu 200zł - 250zł :)
DW1820A - tę mogę wyrwać nową za 25zł. Pytanie tylko czy da radę z Handoff, AirDrop itp...

Podbijam pytanie do Was odnośnie mojego usypiania - usypia się ponad 30 sekund, to szybciej go wyłączę :)
Coś ewidentnie jest skopane. Bardzo chciałbym to dopracować, ale nie jestem mocno programistą, aczkolwiek lubię sam coś znaleźć, podłubać - tak z zamiłowania.
Nie boję się zepsuć configu, bo mam 3 kopie :)
Azteca
Mistrz

Post by Azteca »

Bez posiadania EFI, bez posiadania sprzętu to jest tylko zgadywanie z fusów.
Po prostu nawet jeśli ktoś chciałby ci pomóc to nie da rady.
Inna sprawa, że czasami rozwiązanie problemu na konkretnym laptopie kosztuje masę czasu i pracy więc nie tak chętnie ludzie się dzielą swoimi odkryciami. To tylko moje spostrzeżenie.
Post Reply