Problem z instalacją przez brak internetu

macOS High Sierra, macOS Sierra, macOS El Capitan, macOS Yosemite, macOS Mavericks, macOS Lion. Poradniki, instrukcje i dyskusje na temat instalacji.
bartek8888
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2022, 20:40

Problem z instalacją przez brak internetu

Post autor: bartek8888 »

Witam, podczas próby zainstalowania systemu wyskakuje mi informacja "nie można połączyć się z serwerem odzyskiwania", kabel ethernet świeci się na czerwono.

I7 2700k
Asus p8p67 rev 3.1
16 gb ddr3
rx570

efi - https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: Problem z instalacją przez brak internetu

Post autor: Alpha01 »

Masz w Generic/ROM, wartość fałszywą, z gotowca z internetu. Dobrze by było wpisać tam prawdziwą wartość.
W DeviceProperties/Add powinna być opisana ta karta ethernet. Czasami działa bez tego ale i czasami wymaga ten wpis.
Potrzebny do tego jest adres PCI karty Ethernet.

Sam symulował bym iMacPro1,1.
Twoja płyta ma RealtekRTL8111? Pewny jesteś?
Poza tym widzę jeszcze kext - AirPortBrcm4360_Injector.kext, masz do tego kartę WIFI?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
bartek8888
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2022, 20:40

Re: Problem z instalacją przez brak internetu

Post autor: bartek8888 »

Mam karte tp link WN722N ale jak podłączałem ją to też nie działało.
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: Problem z instalacją przez brak internetu

Post autor: Alpha01 »

AirPortBrcm4360 - to karta wewnętrzna Broadcom Brcm4360, ten kext możesz usunąć.
Z kartami USB jak tp link WN722N to nigdy nie działało.
Pozostaje ethernet.
Masz Realtek 8111E Gigabit Ethernet na płycie. Ale w config.plist wpisany jest IntelMausi.kext.
I to jest powód główny, dlaczego nie działa ci ethernet.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
bartek8888
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2022, 20:40

Re: Problem z instalacją przez brak internetu

Post autor: bartek8888 »

Udało mi się zainstalować Big sur, ale komputer po włączeniu pokazuje czarny ekran i trzeba czekać bardzo długo aż się właczy system.
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: Problem z instalacją przez brak internetu

Post autor: Alpha01 »

Jak długo?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
bartek8888
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2022, 20:40

Re: Problem z instalacją przez brak internetu

Post autor: bartek8888 »

Do czasu aż komputer się uśpi przez brak aktywności. Bo wybudzeniu z uśpienia mam ekran logowania, jednak trwa to mniej więcej 10 minut.
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: Problem z instalacją przez brak internetu

Post autor: Alpha01 »

Możesz analizować tryb verbose, -biały tekst. I obserwować gdzie najdłużej stoi, robić w tym miejscu zdjęcia.
Możesz w aplikacji "konsola" przejrzeć system.log
Tam masz dokładne czasy. Wyszukać miejsce gdzie stoi, albo robi cały czas to samo, wyrzucając error.

USB mapping masz zrobiony? Jaki masz dysk?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ODPOWIEDZ