Instalacja na Macbook Pro 2012 a1278 - prośba o pomoc

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
starcraft2fan1
Posty: 2
Rejestracja: 24 lut 2022, 00:44

Instalacja na Macbook Pro 2012 a1278 - prośba o pomoc

Post autor: starcraft2fan1 »

Witam użytkowników :D
Dostałem w swoje ręce tytułowego Macbooka, jestem kompletnie zielony w temacie Mac OS, prosiłbym o pomoc lub link do gotowego poradnika instalacji Big Sura na tym sprzęcie.
Mam problem ze skompletowaniem właściwych driverów, kierowałem się tym poradnikiem.
https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... stall.html
Nie ma jakiś gotowych paczek, w końcu instalacja dotyczy popularnego modelu.
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość :)
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: Instalacja na Macbook Pro 2012 a1278 - prośba o pomoc

Post autor: Alpha01 »

Witamy na forum!
Z tym że to forum hackintoshowe, nie zajmujemy się tu sprzętem produkcji Apple :lol:
Ale OK, na początek jaki system posiada ten Macbook Pro 2012 obecnie? Powinien posiadać jakąś wersję macOS, w końcu to sprzęt oryginalny.

Do instalacji Big Sur na sprzęcie bez supportu potrzebny jest Big Sur Patcher albo OpenCore Legacy Patcher, no i sam system.
Można próbować ściągnąć macOS sposobem oficjalnym ze strony:
https://apps.apple.com/us/app/macos-big ... 8132?mt=12
Albo skryptem, albo programem, których jest sporo, jak >> https://www.hackintosh-forum.de/attachm ... 1-1-0-zip/

Sam próbował bym jednak metodą OpenCore Legacy Patcher >> https://dortania.github.io/OpenCore-Leg ... START.html

Jest też sporo filmów na ten temat, ten wydaje się szczegółowym:

Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
starcraft2fan1
Posty: 2
Rejestracja: 24 lut 2022, 00:44

Re: Instalacja na Macbook Pro 2012 a1278 - prośba o pomoc

Post autor: starcraft2fan1 »

Witam,
Mac OS Sierra. Niestety nie mogę zainstalować na nim Cataliny, ponieważ wyskakuje błąd związany z brakiem partycji. Jestem teraz w pracy, więc nie mogę zrobić screenshota błędu. Siedziałem nad nim do nad ranem, więc ruszę go najprawdopodobniej w weekend.
Dziękuję za informacje, to będzie to, czego prawdopodobnie szukałem :D
ODPOWIEDZ