Tak w skrócie, ogólnie mam taki plan, aby podzielić ten dysk SSD na dwie części (no praktycznie partycji będzie więcej niż dwie, ale mniejsza o to teraz). Podobnie dysk HDD chcę podzielić na trzy części (dwie główne). Jedną część SSD i jedną część HDD chcę poświęcić MacOS'owi (ten iMac chodzi najdalej na macOS Catalina), drugą natomiast Linuxowi (prawdopodobnie będzie to Debian). Trzecią część HDD chcę jakoś uczynić partycją współdzieloną na moje prywatne pliki, ale nie myślę o tym teraz (w dalszym etapie postaram się coś poszukać, jakiego systemu plików użyć, aby zarówno MacOS jak i Linux mogli mieć do niej dostęp - jestem zainteresowany, jeśli macie jakieś propozycje).
Chcę aby te dwa systemy korzystały z tego SSD dla jak największej ilości plików systemowych, które są stałe + część programów i bibliotek. Jednocześnie nie zapychały tego SSD jakimiś innymi plikami dynamicznymi, albo zapisywały tam logi, swap itp. O Linux'a Was nie pytam (coś tam czytałem, coś tam będę działał), ale o MacOS już tak.
Na chwilę obecną mam ustawioną partycję EFI dla MacOS na tym SSD (na którym z resztą zainstalowałem macOS Catalina, ma on około 60GB do dyspozycji), dla Linux'a, partycję EFI chcę wrzucić na HDD (i za pomocą klawisza 'alt', przy starcie wybierać z jakiego dysku chcę uruchomić system? hmm... Jeszcze nie wiem, czy tak da radę zrobić

Na HDD, MacOS ma do dyspozycji około 1.2TB. Już tam przeniosłem mój katalog użytkownika (tylko mój, w ustawieniach systemu). Utworzyłem też sobie na tym HDD taki katalog "MacOS_DATA", który ma być trochę takim drugim katalogiem 'root'.
Na razie przeniosłem tylko katalog /private/tmp/ na /Volumes/MacOS HDD/MacOS_DATA/tmp/, tworząc do niego dowiązania symboliczne, które umieściłem w katalogach / (root) i /private/.
Następnie tak samo zamyśliłem zrobić w przypadku katalogu /private/var/. No niestety, tutaj już nie poszło tak łatwo. Nie wiem jeszcze czy jest sens przenosić cały katalog var/, czy może tylko jego część (m.in. raczej na pewno var/tmp/).
Na razie napotkałem taki problem, że w tym var/ jest zamontowany dysk/partycja VM, która mieści się na SSD, na której jest plik kernelcore i sleepimage. Ten pierwszy, nie wiem co to. Ten drugi to wiem, ma on u mnie około 2GB. Ponoć może stworzyć się jeszcze jeden lub kolejne odpowiedzialne za swap. Raczej nie bardzo mi się to widzi na SSD, mimo że przy 24GB RAM'u niby nie powinno do takiej sytuacji dojść, ale inaczej jest sprawa z sleepimage - choć i to niby można wyłączyć. Ja raczej wolałbym spróbować przenieść to wszystko na HDD. Niby gdzieś tam widziałem jakiś poradnik jak ustawić system, aby zapisywał np pliki swap na HDD poprzez zmianę w ustawieniach usługi odpowiedzialnej za to. Nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie, czy też nie. Niby jest jeszcze jakaś inna opcja, poprzez zamontowanie tam innej partycji.
Spróbowałem tego rozwiązania, jako że teoretycznie nie musiałbym kombinować z każdą z usług odpowiedzialną za każdego z tych trzech plików.
Na apple.stackexchange.com znalazłem coś takiego LINK - rozwiązanie znajdujące się pod nagłówkiem: "UPDATE: Simpler method". Wykorzystuje ono fstab. Spróbowałem użyć tego rozwiązania dla mojego zadania, jednak robiąc nieco inaczej...
Po wpisaniu w terminalu diskutil list, na obecną chwilę mam coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
/dev/disk0 (internal, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *121.3 GB disk0
1: EFI EFI 209.7 MB disk0s1
2: Apple_APFS Container disk2 60.5 GB disk0s2
3: Linux Filesystem 60.6 GB disk0s3
/dev/disk1 (internal, physical):
0: GUID_partition_scheme *3.0 TB disk1
1: EFI NO NAME 536.9 MB disk1s1
2: Apple_HFS MacOS HDD 1.2 TB disk1s2
3: Linux Filesystem 1.3 TB disk1s3
4: Linux Filesystem 500.1 GB disk1s4
/dev/disk2 (synthesized):
0: APFS Container Scheme - +60.5 GB disk2
Physical Store disk0s2
1: APFS Volume MacOS SSD – dane 5.5 GB disk2s1
2: APFS Volume Preboot 86.1 MB disk2s2
3: APFS Volume Recovery 529.0 MB disk2s3
4: APFS Volume VM 2.1 GB disk2s4
5: APFS Volume MacOS SSD 11.2 GB disk2s5
Kod: Zaznacz cały
UUID=<mój uuid> /private/var/vm hfs rw,nobrowse,union
Pytanie czy w ogóle mogę zamontować drugi raz ten sam dysk? Raz już jest w /Volumes/. A co jeśli bym przeniósł /private/var/ do /Volumes/MacOS HDD/MacOS_DATA/var/, zrobił do niego dowiązania symboliczne jak w przypadku tmp/ i zrobił w katalogu /Volumes/MacOS HDD/MacOS_DATA/var/ dowiązanie symboliczne o nazwie vm, do tego samego dysku? Da się tak? Jak to najlepiej rozegrać?
Dodatkowo mam pytanie, jakie inne katalogi warto by przenieść na HDD (np. /cores/?)?
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie odpowiedzi