HD 7870 bez akceleracji

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
Torin
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2021, 17:24

HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Torin »

Cześć wszystkim!
Zainstalowałem Hackintosh-a na płycie H110M-K z najnowszym biosem. Procesor i5-6400, grafika AMD Radeon HD 7870 2 GB. Karta to Sapphire HD 7870 - bios karty nie ma UEFI. W biosie płyty głownej musiałem zostawić CSM na właczone - inaczej nie uruchamiała się wogóle.
System Big Sur na opencore 0.7.6 wstaje ładnie - niby wszystko działa, karta graficzna wykryta przez system, tylko nie działa akceleracja sprzętowa :/
Co zrobic żeby to zadziałało???
Prosze o każdy trop!

Pozdrawiam
Torin
p.s.
smbios ustawiłem na iMAC 17.1
Awatar użytkownika
Azteca
Posty: 145
Rejestracja: 13 cze 2020, 17:24

Re: HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Azteca »

A próbowałeś argumentu radpg=15? W 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82/boot-args!
Potrzebuje Lilu.kext i WhateverGreen.kext.
https://dortania.github.io/GPU-Buyers-G ... eries-7xxx
Torin
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2021, 17:24

Re: HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Torin »

Bez zmian :/
Widziałem ten przewodnik - co więcej w/g niego budowałem mój config. Nie włączałem tego wcześniej bo dla mojej karty nie był wskazany. No ale cóż dodałem i dalej kicha :(
W załączeniu mój config.
Załączniki
config.plist.zip
(3.99 KiB) Pobrany 7 razy
Zrzut ekranu 2022-01-3 o 17.36.25.png
Zrzut ekranu 2022-01-3 o 17.36.25.png (133.43 KiB) Przejrzano 214 razy
Zrzut ekranu 2022-01-3 o 16.29.50.png
Zrzut ekranu 2022-01-3 o 16.29.50.png (148.68 KiB) Przejrzano 214 razy
Awatar użytkownika
Azteca
Posty: 145
Rejestracja: 13 cze 2020, 17:24

Re: HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Azteca »

"nie działa akceleracja sprzętowa", jak to się to objawia? Bo widzę na screenie - akcelerację w systemie jakby miał, rozpoznaje pamięć karty itd. Co nie działa to kodowanie video. AMD Radeon HD 7870 nie obsługuje HEVC z tego co pamiętam. Ale H264 powinien.
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Alpha01 »

Może by tak wyłączyć IGPU w BIOS i zmienić SMBIOS na powiedzmy iMac Pro :D
Oczywiście na próbę i startując z USB-Sticka.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Torin
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2021, 17:24

Re: HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Torin »

Za chwile spróbuje - co mi szkodzi :D
Torin
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2021, 17:24

Re: HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Torin »

Bez zmian - na iMac Pro z wyłączona grafiką w bios-ie bez zmian :/
Torin
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2021, 17:24

Re: HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Torin »

Badanie pisma świętego część dalsza.
GLView pokazuje że karta jest działa, a VideoConverter nadal nie wspiera choćby H264 :(
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: HD 7870 bez akceleracji

Post autor: Alpha01 »

Jeśli jest ta karta w DeviceProperties, to ją na próbę usuń, to znaczy tylko ten wpis tyczący się karty.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ODPOWIEDZ