Witam,
Czy jest możliwość na mojej maszynie zaktualizować el capitan na big sur ?
Intel CORE i7-4790K , płyta z97, grafika zintegrowana Intel 4600, ram 24, brak wifi .
I jeśli tak to w jaki sposób najlepiej to wykonać czy normalnie przez app store czy wgrywać przez pen drive . Przepraszam ale ostatni raz bawiłem się we wgrywanie kilka lat temu i sporo już pozapominałem więc chciałbym dopytać o to i jeśli np nie mogę wgrać na ten komputer big sur to którą najlepszą wersje mogę wgrać .
Pozdrawiam
Aktualizacja z el capitan na big sur
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Aktualizacja z el capitan na big sur
Witam, Big Sur wymaga aktualizacji EFI do w miarę najnowszego bootloadera. W przypadku aktualizacji tak starego OS ja instalował bym na czysto nowy Bug Sur. Wiele programów z czasu El Capitan nie będzie działać na Big Sur, usuwanie tego jest kłopotliwe, deinstalatory bowiem też nie będą działać.
Najlepiej wykonać Instalacyjny USB i na nowej SSD próbować. A później migrować kompatybilne programy i użytkownika ze starego El Capitan.
Najlepiej wykonać Instalacyjny USB i na nowej SSD próbować. A później migrować kompatybilne programy i użytkownika ze starego El Capitan.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Dziękuję za odpowiedź,
Wczoraj zrobiłem jednak aktualizacje przez app store do mojave, tylko że w teorii, bo wszystko niby się zainstalowało komputer się uruchomił ponownie, a system po załączeniu komputera to dalej el capitan, co tutaj mogło się wydarzyć ?
Wczoraj zrobiłem jednak aktualizacje przez app store do mojave, tylko że w teorii, bo wszystko niby się zainstalowało komputer się uruchomił ponownie, a system po załączeniu komputera to dalej el capitan, co tutaj mogło się wydarzyć ?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Nie zaistniały warunki dla bigsur. Ściągnij kompletny installer. I tym przeprasuj OS. Prywatne dane pozostaną jak były, pomimo to zrobił bym sobie backup wcześniej.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Czy jest jakiś poradnik jak wykonać tego typu aktualizację ? Znalazłem tylko jak wgrać macOS od zera i czy lepiej wchodzić w big sur czy może np, catalina albo mojave ?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Jak pisałem wcześniej nieodzowna jest aktualizacja bootloadera do wersji Clovera która jest kompatybilna z Big Sur, ale także i dla Catalina jest to potrzebne. Nie wiem jakiej wersji Clover używasz, ale mniemam że jeśli nic z tym całe lata nie robiłeś i było to robione dla El Capitan, to najnowszych systemów nie zainstalujesz. Chyba że przypadkiem i ze sporą dozą szczęścia.
Poradnika nie ma ponieważ raczej nie często jest to robione. Tak starego systemu się po prostu nie updatuje do Big Sur. Raczej Big Sur instaluje od nowa. Big Sur to zupełnie inny OS, z innym File System, jest jedynie 64 bitowy i aplikacje 32 bitowe już nie działają. Dlatego by w pełni pozbyć się naleciałości 32-bitowych instaluje właśnie od nowa.
W twoim przypadku robi się aktualną EFI, buduje USB-installstick, wyjmuje starą HDD i HDD z Windowsem, instaluje pustą nową SSD i instaluje na niej nowy system. Gdyby się za 1 razem nie udało zawsze można podłączyć stare dyski i komputer będzie działał, a próby ponowić później.
Dodam jeszcze, że dla Big Sur opłaca się przejść na Open Core.
Poradnika nie ma ponieważ raczej nie często jest to robione. Tak starego systemu się po prostu nie updatuje do Big Sur. Raczej Big Sur instaluje od nowa. Big Sur to zupełnie inny OS, z innym File System, jest jedynie 64 bitowy i aplikacje 32 bitowe już nie działają. Dlatego by w pełni pozbyć się naleciałości 32-bitowych instaluje właśnie od nowa.
W twoim przypadku robi się aktualną EFI, buduje USB-installstick, wyjmuje starą HDD i HDD z Windowsem, instaluje pustą nową SSD i instaluje na niej nowy system. Gdyby się za 1 razem nie udało zawsze można podłączyć stare dyski i komputer będzie działał, a próby ponowić później.
Dodam jeszcze, że dla Big Sur opłaca się przejść na Open Core.
Bootloader OC
Bootloader OC