Lenovo Y580
Re: Lenovo Y580
Tak zrobie, tylko najpierw wszystko dokoncze i skonfiguruje. Jak jest jakis poradnik jak do tego teraz dograc Windowsa to bede wdzieczny. Chodzi mi po glowie jeszcze pomysl, zeby SteamOS jako trzeci systema na probe wgrac ale nie wiem czy sie nie bedzie to gryzlo.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Dobrze by było mieć klona systemu który już działa i sklonowany na jego EFI aktualny folder EFI. Na początku grzebie się sporo i istnieje niebezpieczeństwo, że system się spieprzy, a wtedy kupa roboty znowu.
MacOS możesz nawet na USB pendriva sklonować i będzie startować jak z HD, tylko nieco długo.
Chyba już 32 GB już wystarczą, jak się nie ma czegoś innego. Ja mam na 64 GB.
MacOS możesz nawet na USB pendriva sklonować i będzie startować jak z HD, tylko nieco długo.
Chyba już 32 GB już wystarczą, jak się nie ma czegoś innego. Ja mam na 64 GB.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Jak narazie probuje zainstalowac Clover bo musze system z pendrive bootowac. Ale cos Unibeast nie dziala, system sie nie podwietla. I dzwiek nie dziala, tutaj jak narazie nie mam pomyslu co zrobic.
Ciezko to idzie... instalujac MultiBeast wedlug poradnika instalacji na Y580 chyba skasowaly sie wszystkie kexty bo po uruchomieniu kompa nawet klawiatura przestala dzialac. Wydaje mi sie, ze wszystko jest ok po czystej instalacji.
Musze jedynie dograc Clover, zeby nie startowac z pendrive, usawic injekcje grafiki na domyslna i jakos zalaczyc dzwiek...
Ktos poratuje jakims poradnikiem?
Musze jedynie dograc Clover, zeby nie startowac z pendrive, usawic injekcje grafiki na domyslna i jakos zalaczyc dzwiek...
Ktos poratuje jakims poradnikiem?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Jeszcze raz bo niewiele z tego rozumiem.
Przy pomocy USB-sticka wchodzisz normalnie do macOS Sierra? Ale nie działa sound i chciałbyś startować z HDD, albo SSD?
Na 2 problem zainstaluj najpierw Clover Configurator. Przy jego pomocy zamontuj EFI od USB i dysku w laptopie i przekopiuj cały folder EFI z EFI od USB na EFI od dysku na laptopie.
Problem 1 - jaki soundchip ma ten laptop?
Przy pomocy USB-sticka wchodzisz normalnie do macOS Sierra? Ale nie działa sound i chciałbyś startować z HDD, albo SSD?
Na 2 problem zainstaluj najpierw Clover Configurator. Przy jego pomocy zamontuj EFI od USB i dysku w laptopie i przekopiuj cały folder EFI z EFI od USB na EFI od dysku na laptopie.
Problem 1 - jaki soundchip ma ten laptop?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Dokładnie tak. System zainstalowany z USB Sticka i folderze EFI z forum TonyMac. Wszystko wydaje się działać, oprócz dźwięku.
Żeby odpalić system trzeba jednak bootować Clover z pendrive, wpisać numer graphic injector i odpala.
Probowalem postępować według poradnika viewtopic.php?t=27 zaczynając od punktu z MultiBeast, ale po wykonaniu tych kroków system startuje, ale nawet klawiatura nie działa. Obecnie zainstalowałem system od nowa już chyba 5 raz hahaha
Wydaje mi się, że wystarczy dodać Clover na partycje systemowa MacOS HDD i ustawić graphic injector na domyślny numer, żeby nie trzeba było tego recznie wpisywać za każdym razem. Tylko nie wiem jak to zrobić
Co do dzwieku w pliku załączam config lapka.
Żeby odpalić system trzeba jednak bootować Clover z pendrive, wpisać numer graphic injector i odpala.
Probowalem postępować według poradnika viewtopic.php?t=27 zaczynając od punktu z MultiBeast, ale po wykonaniu tych kroków system startuje, ale nawet klawiatura nie działa. Obecnie zainstalowałem system od nowa już chyba 5 raz hahaha
Wydaje mi się, że wystarczy dodać Clover na partycje systemowa MacOS HDD i ustawić graphic injector na domyślny numer, żeby nie trzeba było tego recznie wpisywać za każdym razem. Tylko nie wiem jak to zrobić

Co do dzwieku w pliku załączam config lapka.
- Załączniki
-
- DxDiag.rar
- (16.61 KiB) Pobrany 71 razy
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
No to tak jak pisałem, zainstaluj najpierw Clover Configurator. Przy jego pomocy zamontuj EFI od USB i dysku w laptopie i przekopiuj cały folder EFI z EFI od USB na EFI od dysku na laptopie.
Następnie programem Clover Configurator otwórz config.plist i wpisz co tam potrzebował, ig-platform-id, Display-cfg...
Zapisz config.plist i restartuj z SSD.
Co do dźwięku to tu kompetentny byłby @razor1995.
Następnie programem Clover Configurator otwórz config.plist i wpisz co tam potrzebował, ig-platform-id, Display-cfg...
Zapisz config.plist i restartuj z SSD.
Co do dźwięku to tu kompetentny byłby @razor1995.
Bootloader OC
Bootloader OC
Bawie sie tym juz kilka godzin... system uruchamia sie bez pendrive, ale dalej musze wpisywac recznie w graphic injector kod. Jesli zmodyfikuje to w Clover configurator i zresetuje kompa, w Cloverze jest OK, widzi kod tak jakbym juz go wpisal... ale system nie wstaje. Pasek ladowania zatrzymuje sie w polowie...
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Możesz to tu podać? Ten graphic injector kod!
Bootloader OC
Bootloader OC