Mam USB 32GB (niestety 3.0, ale mogę podłączyć do portu 2.0 jeśli to coś da) z instalatorem macOS jak dla Maca zrobiony za pomocą createinstallmedia, wersja 11.0.1 Big Sur, ewentualnie może być 11.2.1 (update maszyny wirtualnej) i Cloverem 5129 instalowanym z opcją "dla komputerów z UEFI". Ustawiłem w BIOSIe to, co się dało nie wszystkie opcje tam są (taki jak tu, ale bez biało-niebieskiego opakowania HP, w Main bez firmware revision a w Configuration bez wake on lan, reszta identyczna: http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c06527752)Alpha01 pisze: 10 lut 2021, 21:25 Dobrze, czyli co masz zrobione?
Maszyna wirtualna nas na razie nie interesuje.
Masz zrobiony USB-Stick z instalatorem macOS? Czyli jak na oryginalny mac? Jaka wersja macOS?
Ustawiałeś sobie BIOS? Pod hackintosha istnieją zalecane ustawienia BIOS.
Na ten USB-Stick (najlepiej USB2 16 GB) instalowałeś Clovera?
Akurat zapomniałem, masz poza dyskiem z Windows drugi dysk SSD przewidziany na macOS?
Nie mam drugiego dysku (ale na pewno da się dołożyć, jeśli będzie potrzebny Windows, można kupić jakiś) ale podczas instalacji zamierzam wyczyścić cały SSD (czy to zły pomysł?). Kopię danych oczywiście już zrobiłem. Mam za to drugi komputer z Windowsem, więc jak coś się zepsuje to będzie na czym przygotowywać ratunek

A więc mam:
- USB-Stick 32GB 3.0 z instalatorem Big Sura 11.0.1
- Clovera 5129 na nim
- Ustawiony BIOS
-4 foldery EFI, żaden nie działa

- Drugi komputer z Windowsem
Czyli do uruchomienia instalatora potrzebny jest tylko dobry EFI.