Instalacja Cataliny ASUS Prime Z370-A II
Re: Instalacja Cataliny ASUS Prime Z370-A II
Ustawiłem zgodnie z tym filmikiem o BIOSIE wszystko od początku, ale bez zmian.
W międzyczasie próbowałem testować jeszcze dystrybucje Niresh Mojave. Co ciekawe instalator rusza. Rówbież miałem panic l, ape już po zaonstalowaniu i restarcie. Skoro więc w tej dystrybucji instalator daje się uruchomić to może i do Cataliny, zalecanej instalacji na podstawie obrazu z Apple Store da się dobrać konfiguracje. Może jakoś dałoby się wyciągnąć wszystkie komunikaty który dojładnie kext sprawia problemy. Myślę że to jakaś wskazówka, chociaż po instalacji jest to samo panic, to jednak zestaw kextów zastosowanych w Nireshu uruchamia instalator. Może wiec cos bależałoby pokombinować z podmianą kextów z efi Niresha.
W międzyczasie próbowałem testować jeszcze dystrybucje Niresh Mojave. Co ciekawe instalator rusza. Rówbież miałem panic l, ape już po zaonstalowaniu i restarcie. Skoro więc w tej dystrybucji instalator daje się uruchomić to może i do Cataliny, zalecanej instalacji na podstawie obrazu z Apple Store da się dobrać konfiguracje. Może jakoś dałoby się wyciągnąć wszystkie komunikaty który dojładnie kext sprawia problemy. Myślę że to jakaś wskazówka, chociaż po instalacji jest to samo panic, to jednak zestaw kextów zastosowanych w Nireshu uruchamia instalator. Może wiec cos bależałoby pokombinować z podmianą kextów z efi Niresha.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Mieszasz tutaj dwa systemy. Że zainstalowałeś Mojave nie znaczy że dasz radę zainstalować Catalinę. Do tej pory rozmawialiśmy o Catalinie i w dodatku o legalnej kopii. Sorry ale ja nie udzielam wsparcia dla dystrybucji. Jedynie legalna droga - czyli instalator z App Store lub z serwera Apple, inne dystrybucje są tu wykluczone.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Ja też chce zainstalować legalna kopie. Po prostu testyje, bo typowa instalacja nie działa. A Mojave także jak napisałem nie udało sie. Mojave też mam od Appla. To między Cataluną a Mojave jest tak duża rówersje żnica? I ja niebpytak co zrobić aby dystrybucja działała, nieboczekuje wsparcia, tylko jak znaleźć odpowiednią konfigurację aby działała Catalina. W sumie jeśli z Caraluną są problemy a z Mojave byłoby łatwiej (jeśli będzie) to też mogę próboeać. Chciałbym żeby coś ruszyło w końcu. Najlepuej Catalina wiadomo, ale jeśli Mojave ma większe szanse to też nieźle.
W każdym razie co do oryginalnej Cataliny z Apple Store ustawiłem ponownie bios od kroku load optimused defaults po kolei i nic.
W każdym razie co do oryginalnej Cataliny z Apple Store ustawiłem ponownie bios od kroku load optimused defaults po kolei i nic.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Dobrze to jeszcze jedna próba.
1. BIOS
Exit → Load Optimized Defaults : Yes
Advanced \ CPU Configuration → Intel Virtualizaiton Technology: Enabled
Advanced \ System Agent (SA) Configuration → Vt-d: Disabled
Advanced \ PCH Configuration → IOAPIC 24-119 Entries: Enabled
Advanced \ Onboard Devices Configuration → RGB LED Lighting → When system is in sleep, hibernate or soft off states: OFF
Advanced \ AMP Configuration → Power On By PCI-E/PCI
Advanced \ Network Stack Configuration → Network Stack: Disabled
Advanced \ USB Configuration → Legacy USB Support: Auto
Boot → Fast Boot : Disabled
Boot → Secure Boot → OS Type : Other OS
2.
Ściągamy macOS Catalina 10.15.x https://apps.apple.com/de/app/macos-cat ... 1314?mt=12
3.
Tworzymy MacOS Catalina Boot-USB-Stick
1. Potrzebujesz pamięć USB o pojemności 16 GB
2. Podłącz nośnik pamięci do komputera z macOS lub maszyny wirtualnej (najlepiej portu USB2.0).
3. Otwórz program Install Disk Creator https://hackintosh-info.de/filebase/fil ... k-creator/
4. Wybierz pamięć USB... dalej wyjaśnia się samo.
4.
Ściągamy https://ufile.io/5kyxwd1c
Montujemy EFI z utworzonego wcześniej USB i ściągnięty-rozpakowany folder EFI kopiujemy jak jest na wolumin EFI.
5.
Restart i próba instalacji
1. BIOS
Exit → Load Optimized Defaults : Yes
Advanced \ CPU Configuration → Intel Virtualizaiton Technology: Enabled
Advanced \ System Agent (SA) Configuration → Vt-d: Disabled
Advanced \ PCH Configuration → IOAPIC 24-119 Entries: Enabled
Advanced \ Onboard Devices Configuration → RGB LED Lighting → When system is in sleep, hibernate or soft off states: OFF
Advanced \ AMP Configuration → Power On By PCI-E/PCI
Advanced \ Network Stack Configuration → Network Stack: Disabled
Advanced \ USB Configuration → Legacy USB Support: Auto
Boot → Fast Boot : Disabled
Boot → Secure Boot → OS Type : Other OS
2.
Ściągamy macOS Catalina 10.15.x https://apps.apple.com/de/app/macos-cat ... 1314?mt=12
3.
Tworzymy MacOS Catalina Boot-USB-Stick
1. Potrzebujesz pamięć USB o pojemności 16 GB
2. Podłącz nośnik pamięci do komputera z macOS lub maszyny wirtualnej (najlepiej portu USB2.0).
3. Otwórz program Install Disk Creator https://hackintosh-info.de/filebase/fil ... k-creator/
4. Wybierz pamięć USB... dalej wyjaśnia się samo.
4.
Ściągamy https://ufile.io/5kyxwd1c
Montujemy EFI z utworzonego wcześniej USB i ściągnięty-rozpakowany folder EFI kopiujemy jak jest na wolumin EFI.
5.
Restart i próba instalacji
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
To samo. Zrobiłem według tych instrukcji i znowu panic. Jeszcze niedługo przed zatrzymaniem dojrzałem komunikat lilu: failed to change mamory protection.
Jeśli masz jeszcze jakieś pomysły, to spróbuję. Jak nie, to bym spróbował Mojavve. Może nie każda konfiguracja jest obsługiwana i trzeba poczekać na jakieś patche, fixy, a Mojave powinien być lepiej przetestowany.
Jeśli masz jeszcze jakieś pomysły, to spróbuję. Jak nie, to bym spróbował Mojavve. Może nie każda konfiguracja jest obsługiwana i trzeba poczekać na jakieś patche, fixy, a Mojave powinien być lepiej przetestowany.
Mam i integtę i Radeona RX560. Na której lepiej testować? Próbowałem w zasadzie i na tej i na tej, ostatnio więcej na integrze. Z tego co wiem to obie powinny być wspierane natywnie.
W BIOSie w informacjach graficznych jest AMB GPU. Czytałem niby, że karty graficzne AMD działają dobrze. I u mnie wygląda na problemy z integrą. Na integrze panic, a na karcie dedykowanej instalator ruszył. Też był ten błąd failed to change memory protection, ale po tym nie ma panica, tylko startuje instalator. Wygląda to tak:
Mam komunikat o uszkodzonej instalacji Cataliny, ale przy pobieraniu trochę się rwało połączenie. Spróbuję pobrać jeszcze raz. Coś mogło się stać. Ponadto mam dziwne kolory instalatora. Na Windowsie, w BIOSie itd. kolory są normalne więc to nie problem z jakimś gniazdem, czy kablem. Dziwne kolory mam tylko w instalatorze Cataliny. Zastanawiam się czy Catalina poprawnie obsługuje wszystkie porty karty graficznej. Obecnie mam podłączone przez DVI do monitora.
Mam komunikat o uszkodzonej instalacji Cataliny, ale przy pobieraniu trochę się rwało połączenie. Spróbuję pobrać jeszcze raz. Coś mogło się stać. Ponadto mam dziwne kolory instalatora. Na Windowsie, w BIOSie itd. kolory są normalne więc to nie problem z jakimś gniazdem, czy kablem. Dziwne kolory mam tylko w instalatorze Cataliny. Zastanawiam się czy Catalina poprawnie obsługuje wszystkie porty karty graficznej. Obecnie mam podłączone przez DVI do monitora.