Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS

Zbiór poradników i linków do tutoriali które można wykorzystać przy pracy z wieloma wersjami macOS.
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS

Post by Alpha01 »

A jaki to właściwie jest laptop? Czy ma kartę graficzną?
W każdym razie instalacja jest możliwa.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Marrac
rookie

Post by Marrac »

Wielkie dzięki za ten poradnik i opcje utworzenia kopii. Wszystko poszło jak powinno lecz jedynie musiałem poszukać poradnika do konfiguracji Clovera, po małych problemach się jednak udało i właśnie piszę z pierwszego Hackintosha. Mam teraz tylko pytanie. Hackintosha zainstalowałem na dysku HDD którego nie używałem, na SSD mam zainstalowanego Windowsa. Podczas instalacji odłączyłem dyski z Windowsem, czy jeżeli teraz podłączę je ponownie nie będzie żadnych problemów z wyborem bootowania? Oraz co warto zrobić po świeżej instalacji Hackintosha?
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Nie powinno być problemów i Clover powinien widzieć SSD z Windowsem. Naturalnie bardzo dobrze, że odłączyłeś ten SSD.
Jedynie w BIOS dysk zawierający ukrytą partycję EFI z Cloverem musi być naturalnie ustawiony jako 1.

Co zrobić? Włączyć Firewall, pościągać antywirusy (może być i Avast), czyli zadbać o bezpieczeństwo.
Zainstalować LULU, firewall blokujący ukrytą komunikację - "tak zwane calling home".
Osobiście instalował bym macOS na SSD, ale możesz sklonować kiedyś.
Dobrze jest posiadać USB pendriva z klonem funkcjonującej EFI. Oraz właśnie klon systemu, ponieważ na początku mocno kombinuje się w systemie i można go spaprać.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Marrac
rookie

Post by Marrac »

@Alpha01 no własnie chyba już zdarzyłem coś spraprać przy próbie naprawienia nie działającego audio, i teraz wyrzuca reboot przy ładowaniu systemu. Spróbuje jutro na spokojnie jeszcze poczytać o konfiguracji po instalacji systemu i mam nadzieję, że podziała dłużej niż godzinke :D
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Zwróć uwagę na Informacje niezbędne do pomocy:
viewtopic.php?f=17&t=186
Bootloader OC
Marrac
rookie

Post by Marrac »

Druga próba, trochę więcej czasu i researchu, i jednak udało się postawić system, bez tego poradnika nie byłoby szans. @Alpha01 dzięki wielkie za kawał dobrej roboty i wskazówki. Jeszcze jedno małe pytanie, czy coś trzeba jeszcze skonfigurować do posiadania dual boota z pozycji Clovera, czy po podłączeniu dysku z Windowsem po prostu będę mógł wybrać dysk zwykłym F11?
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Jeśli wciśniesz F11 będąc w menu Clovera (Clover boot screen) komputer się zrestartuje i wyczyści NVRAM. Jest to funkcja Clovera.
Najczęściej Clover jest tak ustawiony, by zatrzymał się te 3-5 sekund i wtedy możesz wybrać co ma startować, jeśli nic nie zrobisz Clover startuje ten dysk jaki ma nastawiony dla startu. Można sobie nastawić jakiś dysk, albo by startował ten, który ostatnio startował.
Bootloader OC
menacha
rookie

Post by menacha »

witam mam problem z internetem podłączyłem kablem i nic nie ma, na modemie miga cały czas ikonka monitora, czy da się to jakoś uruchomić .
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Witamy na forum!

Sprawdź jaki chip ma twoja mobo i zainstaluj na USB odpowiedni kext.
Bootloader OC
menacha
rookie

Post by menacha »

intel haswell nazwa płyty b85m-e ale nic nie mogę znaleźć jeśli coś takiego istnieję proszę o linka .
Post Reply