Wybrałeś gotowca: MSI Z370I Gaming Pro Carbon AC and Coffee Lake CPU?
Tak, wybrałem ale to nie zadziałało. Zadziałało coś innego, mianowicie pomyślałem że po aktualizacji kextów uruchomię twój config jeszcze raz.

No bo wtedy nie miał szans zadziałać jak kexty do bani. I co?
No i po prostu bajka!

Teraz 60 Hz śmiga, akceleracja działa jakby tam jakaś dobra karta siedziała, animacje pięknie wyglądają, wydaje mi się że nawet lepiej niż Mojave. Responsywność systemu i płynność bardzo dobra.
Nie rozumiem tylko kilku rzeczy, w twoim pliku config nie jest nawet zaznaczone "inject intel" w sekcji karty graficznej. Nie jest tam nawet wybrana żadna opcja odnośnie rodzaju karty w "ig-platform-id". To znaczy nie trzeba tego zrobić? Może i nie skoro to jest natywnie wspierany procek i karta zintegrowana.
SMbios to całkiem jakiś inny, w ogóle nie zgrywa się z moim sprzętem a działa. Będę w domu to zobaczę czy to mogę zmienić.
W pierwszej sekcji Acpi niemal w ogóle nic nie ma zaznaczone. Może tak być?
Teraz dokładnie i tak nie wiem co odpowiada za to że poprawnie działa karta i akceleracja. Ale dojdę do tego
No ale w sumie najważniejsze że działa, muszę jeszcze sprawdzić czy USB 3.0 działa jak należy.
Okazuje się że to wcale nie było takie trudne tylko trzeba uważać. Wystarczy o jednej rzeczy zapomnieć (np. aktualne kexty) i nic nie działa albo działa coś źle.