Catalina, i7 8700K, Intel UHD630, jak ustawić grafikę?

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.15 Catalina na komputerze PC.
Hackownik
rookie

Re: Catalina, i7 8700K, Intel UHD630, jak ustawić grafikę?

Post autor: Hackownik »

Poniżej nastawiasz odświeżanie, jeśli nie jest szare
No właśnie jest szare. Muszę jeszcze ten kabel DP spróbować jakoś włączyć w biosie, bo tak normalnie to mi on nie działa. Czarny ekran.
Dziwne że wcześniej działało na HDMI w Mojave. Tu kartę (marne UHD 630 :D ) wykryło, akceleracja pięknie ruszyła a teraz taki żart, 30 Hz :)
Ale reszta działa, łącznie z bluetooth, Apple ID, i innymi bajerami. No ale wszystko dopiero sprawdzam po kolei, może za szybko powiedzieć że wszystko, zobaczymy.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Chyba nie unikniesz patchowania framebuferów.
Chyba najlepszy opis jest tu:
https://www.tonymacx86.com/threads/guid ... ompilation
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Hackownik
rookie

Hmmm, tylko nie wiem jak to użyć, gdzie to wkleić

EDIT: No chyba ręcznie można widzę wkleić po prostu do pliku config?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Musisz to przestudiować.
Tam jest opisane jak to wkleić. Jeśli się pomylisz Clover Configurator ci to wypomni. :D

To znaczy faktycznie opisane dosyć ogólnikowo.
Tak. trzeba wkleić w odpowiednie miejsce w edytorze tekstowym.

Wybrałeś gotowca: MSI Z370I Gaming Pro Carbon AC and Coffee Lake CPU?
Jakie ma wyjścia ta płyta? HDMI i DP?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Hackownik
rookie

Wybrałeś gotowca: MSI Z370I Gaming Pro Carbon AC and Coffee Lake CPU?
Tak, wybrałem ale to nie zadziałało. Zadziałało coś innego, mianowicie pomyślałem że po aktualizacji kextów uruchomię twój config jeszcze raz. ;) No bo wtedy nie miał szans zadziałać jak kexty do bani. I co?
No i po prostu bajka! 8-) Teraz 60 Hz śmiga, akceleracja działa jakby tam jakaś dobra karta siedziała, animacje pięknie wyglądają, wydaje mi się że nawet lepiej niż Mojave. Responsywność systemu i płynność bardzo dobra.

Nie rozumiem tylko kilku rzeczy, w twoim pliku config nie jest nawet zaznaczone "inject intel" w sekcji karty graficznej. Nie jest tam nawet wybrana żadna opcja odnośnie rodzaju karty w "ig-platform-id". To znaczy nie trzeba tego zrobić? Może i nie skoro to jest natywnie wspierany procek i karta zintegrowana.
SMbios to całkiem jakiś inny, w ogóle nie zgrywa się z moim sprzętem a działa. Będę w domu to zobaczę czy to mogę zmienić.
W pierwszej sekcji Acpi niemal w ogóle nic nie ma zaznaczone. Może tak być?

Teraz dokładnie i tak nie wiem co odpowiada za to że poprawnie działa karta i akceleracja. Ale dojdę do tego ;)

No ale w sumie najważniejsze że działa, muszę jeszcze sprawdzić czy USB 3.0 działa jak należy.
Okazuje się że to wcale nie było takie trudne tylko trzeba uważać. Wystarczy o jednej rzeczy zapomnieć (np. aktualne kexty) i nic nie działa albo działa coś źle.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Tam jest faktycznie mnóstwo zależności i czasami czasami potrzeba setki restartów by znaleźć dobry układ.
Co do grafiki to i7 8700 faktycznie jest łatwiejszy, w końcu Apple je w swoich komputerach montuje.
Wrzuć tu swoją aktualną i działają config.plist to może się połapiemy dlaczego iGPU działa. I może się przyda na przyszłość.
Inna sprawa, to jak sobie nastawiłeś tą iGPU w BIOS?

- Internal Graphics >> Enabled
- DVMT Pre-allocated - ?M
- DVMT Total Gfx Mem >>?M
Bootloader OC
Hackownik
rookie

Witam ponownie, nie było mnie trochę. Nie było czasu na wiele prób ale Catalina nadal działa.
Z tego co zauważyłem to SMBIOS obojętnie jaki załaduję, nie ma wpływu na uruchomienie systemu i grafikę.
Teraz tak,
Inna sprawa, to jak sobie nastawiłeś tą iGPU w BIOS?

- Internal Graphics >> Enabled
- DVMT Pre-allocated - ?M
- DVMT Total Gfx Mem >>?M
Tak nazwanych ustawień nie bardzo mogę znaleźć. Ale sam zobacz, dodaje też mój aktualny config
Załączniki
config.plist.zip
(3.23 KiB) Pobrany 215 razy
unnamed.jpg
unnamed.jpg (851.53 KiB) Przejrzano 2477 razy
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Do twojej config nie ma się co przyczepić. Jest OK.
No może Rt Variables >> ROM zmienił bym na UseMacAddr0. Config zdradza swoje pochodzenie. A jeszcze wcześniej był gdzie indziej.
Tajemnicą dlaczego ci to dobrze działa jest pewien dodatkowy wpis w Devices/Properties ;)
Bootloader OC
ODPOWIEDZ