Dla entuzjastów i niecierpliwych - instalacja BETY
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Dla entuzjastów i niecierpliwych - instalacja BETY
Karty graficzne HD 7xxx i GTX 6xx nie mają problemów z 10.15 i nie generują artefaktów.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Tu icon do Clover/themes/xxxxx/icons:
Nowsza wersja ikonki z 19.06
Nowsza wersja ikonki z 19.06
- Załączniki
-
- os_cata.icns.zip
- (27.79 KiB) Pobrany 157 razy
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
@Alpha01
Pobrałem tym skryptem obraz Mojave 10.14.5 aby mieć świeższy instalator ale dostałem plik *.sparceimage. Co z tym dalej robić aby przygotować instalator, komenda file na tym pliku nie pokazuje nic sensownego tylko, że to dane.
Pobrałem tym skryptem obraz Mojave 10.14.5 aby mieć świeższy instalator ale dostałem plik *.sparceimage. Co z tym dalej robić aby przygotować instalator, komenda file na tym pliku nie pokazuje nic sensownego tylko, że to dane.
Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Może powtórz pobieranie. Czasami ten skrypt nie działa. Podczas pobierania Catalina też mi coś nie chciał za 1 razem. Po kilku próbach jednak wpakował cały instalator.
Mojave nie mam przetestowane tą metodą. Jedynie Catalina.
Mojave nie mam przetestowane tą metodą. Jedynie Catalina.
Bootloader OC
Bootloader OC
Zajrzałem do tego skryptu, myślę że manual do programu hdiutil pomoże odczytać ten plik 

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)
Catalina developer beta 2:
Changelog: https://developer.apple.com/documentati ... ease_notes
Instaluję

Changelog: https://developer.apple.com/documentati ... ease_notes
Instaluję

Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS Big Sur beta 8
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
No w końcu można przesunąć ikonę dysku, bez jego "kopiowania", brawo Apple.
... Ale po ponownym uruchomieniu ikonki dysków są na starym miejscu, cDock i Xtrafinder nie działają, niektóre funkcje mocno ociężałe.

... Ale po ponownym uruchomieniu ikonki dysków są na starym miejscu, cDock i Xtrafinder nie działają, niektóre funkcje mocno ociężałe.
Bootloader OC
Bootloader OC
W beta 2 domyślnie zablokowany jest zapis do System/Library/Extensions.
Aby odblokować:
1. W config.plist musimy mieć:
2. Musimy zamontować root ( / ) do zapisu - wpisujemy w terminalu:
Nie martwcie się komunikatem błędu:
Wszystko jest montowane poprawnie.
"Poprawione" bezpieczeństwo.
MacOS Catalina partycję root (pierwszy wolumin APFS) montuje w trybie „tylko do odczytu” (chyba że wyłączymy SIP), podczas gdy nasze dane znajdują się na drugim woluminie APFS. Ideą jest zapobieganie przypadkowemu kasowaniu plików macOS (plików systemowych) i ochrona systemu MacOS przed możliwymi atakami (mowa oczywiście o oryginalnych Makach).
W rzeczywistości w Finderze mamy widoczny tylko jeden dysk, ale w programie takim jak Narzędzie dyskowe obie partycje są widoczne.
Powoduje to problemy przy aktualizacji - Clover domyślnie startuje z partycji System, zamiast z partycji dane, na którą ładowany jest aktualizator.
Aby odblokować:
1. W config.plist musimy mieć:
Kod: Zaznacz cały
<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x28</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x67</string>
</dict>
sudo mount -o rw /
Failed to stat file //AppleInternal, error No such file or directory
"Poprawione" bezpieczeństwo.
MacOS Catalina partycję root (pierwszy wolumin APFS) montuje w trybie „tylko do odczytu” (chyba że wyłączymy SIP), podczas gdy nasze dane znajdują się na drugim woluminie APFS. Ideą jest zapobieganie przypadkowemu kasowaniu plików macOS (plików systemowych) i ochrona systemu MacOS przed możliwymi atakami (mowa oczywiście o oryginalnych Makach).
W rzeczywistości w Finderze mamy widoczny tylko jeden dysk, ale w programie takim jak Narzędzie dyskowe obie partycje są widoczne.
Powoduje to problemy przy aktualizacji - Clover domyślnie startuje z partycji System, zamiast z partycji dane, na którą ładowany jest aktualizator.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS Big Sur beta 8
W momencie instalacji Clovera na Catalina beta 2 dostajemy komunikat:

Aby temu zaradzić, należy skorzystać z tego: https://www62.zippyshare.com/v/5W6rE3HC/file.html

Aby temu zaradzić, należy skorzystać z tego: https://www62.zippyshare.com/v/5W6rE3HC/file.html
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Wygląda na to, że w Catalinie kontener systemowy jest w zasadzie tylko do odczytu (ReadOnly), niezależnie od tego, czy SIP jest aktywny, czy nie. I trzeba go z wyłączonym SIP zmusić do możliwości zapisu.
Bootloader OC
Bootloader OC