HP EliteBook 840 G3 / i5 6300U / 32GB DDR4 / 500GB
Re: HP EliteBook 840 G3 / i5 6300U / 32GB DDR4 / 500GB
Poszukałem i wgrywałem różne EFI i na jednym mi wyszedł komunikat support.apple.com/mac/startup i zresetował się laptop, z windowsem nie ma obawy bo to czysty system, w laptopie jest dysk nvme na m.2 a jest jeszcze slot na sata czy to może być problem? Na yt widziałem że ludzie korzystają z jednego dysku m.2, próbowałem też na ram z SAMSUNGA 8GB które było w laptopie oryginalne i też nic.
Optymalnie jest jeśli każdy system na swój dysk. To nie chodzi o to że windows jest czystym systemem a o to że instalacja macOS na 1 dysku potrafi go unieruchomić. Oczywiście i to jest możliwe, ale wymaga pewnej procedury.
Poza tym nie wiem z twojego tekstu co robisz źle ale wydaje mi się że rzeczy niepotrzebne. Poszukaj dobrego Guide w sieci. RAM nie trzeba zmieniać. Potrzebny USB Installer z macOS i dobrze skonfigurowany bootloader.
Poza tym nie wiem z twojego tekstu co robisz źle ale wydaje mi się że rzeczy niepotrzebne. Poszukaj dobrego Guide w sieci. RAM nie trzeba zmieniać. Potrzebny USB Installer z macOS i dobrze skonfigurowany bootloader.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Udało mi się zainstalować Venture, Sonoma mi wyświetla cały czas błąd. Ale zostaje przy Ventura tylko mam problem bo mam kartę intel 8260 i nie mogę połączyć się z wifi, próbowałem airportitlwm i itlwm z heliport i nie działa, nie wiem co mam zrobić. Dzięki za pomoc.
Jest jakiś sposób aby instalować/dodawać kext do już zainstalowanego systemu macOS? Bo cały czas próbuje różnych kext do wifi ale muszę na nowo stawiać system i już mi laptop świruje.
OK mam już wifi ale nie mam bluethoot a to jest na tej samej karcie. Masz jakąś radę?
Jaki system i jaka tam jest karta?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Cześć Panowie.
@ralph, miałem podobny problem na swoim HP EliteDesk G2 pod Venturą. Różnica jest tylko taka, że ja mam kartę dual BCM94360NG i tu pomimo sparcia Apple dla tych kart, też był problem. Okazało się, że trzeba było wyłączyć w biosie funkcję PCI Express Power Management. Jeżeli zrobiłeś wszystko zgodnie z poradnikiem Dortania w związku z przywróceniem funkcjonowania karty Intela pod systemy Ventura i Sonoma, a karta nadal nie działa, sprawdź tą opcję w BIOS. Mi pomogła.
Możesz jeszcze użyć OpenCore Legacy Patcher, który ma za zdanie przywracać funkcjonalność podzespołów z odrzuconym wsparciem przez Apple w nowych systemach, ale z tu lepiej doczytać poradnika.
Mam nadzieję, że te operacje Ci pomogą. Jeżeli jednak nie, to ekspertem od spraw niemożliwych jest tu właśnie @Alpha01. Mi pomagał kiedyś z Cataliną na MOB ASUS VII RANGER i był plan żeby spatchować BIOS tej płyty pod uruchomienie systemów w wersji 11 i wyżej. Niestety mi nie pozwolił na to czas...
@ralph, miałem podobny problem na swoim HP EliteDesk G2 pod Venturą. Różnica jest tylko taka, że ja mam kartę dual BCM94360NG i tu pomimo sparcia Apple dla tych kart, też był problem. Okazało się, że trzeba było wyłączyć w biosie funkcję PCI Express Power Management. Jeżeli zrobiłeś wszystko zgodnie z poradnikiem Dortania w związku z przywróceniem funkcjonowania karty Intela pod systemy Ventura i Sonoma, a karta nadal nie działa, sprawdź tą opcję w BIOS. Mi pomogła.
Możesz jeszcze użyć OpenCore Legacy Patcher, który ma za zdanie przywracać funkcjonalność podzespołów z odrzuconym wsparciem przez Apple w nowych systemach, ale z tu lepiej doczytać poradnika.
Mam nadzieję, że te operacje Ci pomogą. Jeżeli jednak nie, to ekspertem od spraw niemożliwych jest tu właśnie @Alpha01. Mi pomagał kiedyś z Cataliną na MOB ASUS VII RANGER i był plan żeby spatchować BIOS tej płyty pod uruchomienie systemów w wersji 11 i wyżej. Niestety mi nie pozwolił na to czas...