Stacjonarny ASUS B360M-K + i3-9100F + NV GTX960

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
Awatar użytkownika
Bartq
rookie

Re: Stacjonarny ASUS B360M-K + i3-9100F + NV GTX960

Post autor: Bartq »

Cześć,
Troszkę byłem wcześniej zajęty i Mac musiał odejśc na drugi plan. Tak obserwuję, że nie bardzo mi wychodzi instalacja tą metodą poprzez BDU więc szukałem alternatywy.
W związku z tym udało mi się dorwać maszynę wirtualną z postawionym i działającym macOS High Sierra z buildem 17G65. Czy podpowiesz mi jak lub podasz jakiś sprawdzony poradnik jak mogę teraz pobrać kompletny instalator High Sierry powiedzmy w wersji 17G12034 (lub innej, byleby z dostępnymi sterownikami NvidiaWeb) ?
Mam nadzieję, że z instalatorem offline trochę lepiej pójdzie i uda się uruchomić resztę podzespołów w kompie.

Pozdrawiam,
Bartek ;)
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

patrz trzeci post:

viewtopic.php?f=2&t=178&p=718&hilit=ins ... os.py#p718

Czasami trzeba to wielokrotnie wystartować!! I nie wiem czy 6 akurat teraz będzie HS, po prostu numer wybrać z listy. Pojawi się lista z systemami do wyboru. W grudniu działało.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Bartq
rookie

Cześć,
Chwalę się sukcesem bo udało nam się postawić Maca na moim PC ! Wielki szacunek dla Ciebie i podziękowania. Z początku były problemy bo zainstalować trzeba z tymi parametrami rozruchu, które podałeś. Potem sie okazało, że pobrałem jakiś stary build (17G66), do którego nie było sterowników ale na szczęście Internet działał od kopa. Pobrałem z AppStore wszystkie aktualizacje i teraz mam najnowszy build 17G12034. Pobrałem NvidiaWeb Drivery ale też się początkowo komputer zawiesił podczas uruchamiania. Dziś jak usunąłem wzystkie parametry oprócz "-v" to wstało wszystko z działającą grafiką ! :)

Żeby nie tylko tak tu słodzić, mam kolejne wyzwanie. Otóż posiadam kartę dźwiękową na USB - Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro
No i sprawa wygląda tak, źe system kartę rozpoznaje i działa dźwięk tylko nie da się w ogóle regulować głośności, gra na maxa i dźwięk jest strasznie zniekształcony.
Co ciekawe z parametrami rozruchu które podałeś wcześniej w configu dźwięk nie był zniekształcony ale regulacji także brak oraz brak sterowników grafiki.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro - to raczej znany problem. Może jest tu rada:
https://discussions.apple.com/thread/3622064?tstart=0

To -v też możesz usunąć. to służy jedynie do diagnostyki.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Bartq
rookie

Dzięki, dźwięk działa już w dobrej jakości. Ale nadal jest problem z regulacją głośności - głośniczek jest wyszarzony. Próbowałem z apką Soundflower ale też nie przynosi skutku (może źle konfiguruje ?)
Do tej karty podpinam tylko słuchawki, które nie mają regulacji głośności więc muszę znaleźć jakiś sposób aby tę regulacje wymusić w systemie.
Awatar użytkownika
Bartq
rookie

Jest pewny sposób na obejście i rozwiązanie problemu regulacji :)
Podsyłam poniżej poradnik dla potomnych:
https://forums.macrumors.com/threads/so ... t-15521359

Alpha01, powiedz mi proszę czy po zainstalowaniu systemu i uruchomieniu peryferii są jeszcze jakieś rzeczy, które trzeba sprawdzić, zrobić itp. żeby mozna było uznać Hackintosha za postawionego "zgodnie ze sztuką" ?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Trochę popracuj na tym a gdy pojawią się jakieś problemy to wtedy pytaj.
Pierwsza rzecz to zabezpiecz sobie działającą EFI, a i klon systemu nie taka zła rzecz. Na jakimś starym HDD 2.5 robisz sobie klon systemu i ukrytą EFI także kopiujesz z usb sticka na EFI.
Wtedy z BIOS możesz wystartować z tej starej HDD. Gdyby coś się popsuło i nie dało się zreparować, klonujesz ze starej HDD na główną SSD i oszczędzasz czas i nerwy.
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Bartq
rookie

Jasne, warto zabezpieczyć sobie tyle czasu pracy. Prawdę mówiąc to system i tak stoi na HDD ;P taki po prostu miałem na zbyciu.
Trochę się też pospieszyłem z pochwaleniem się odnośnie tej karty dźwiękowej. Co kilka uruchomień komputera znowu zniekształca dźwięk. Pomaga za to wypięcie i podpięcie jej od nowa. Myślisz że można zrobić jakiś skrypt, który przy starcie systemu mógłby tę kartę odłączać i podłączać programowo ?
Druga sprawa to ten AU lab. Program dobry ale musi być non stop uruchomiony no i niestety aoe za każdym razem trzeba go konfigurować od nowa. Nie działa dźwięk po wczytaniu wcześniej zapisanej konfiguracji.
ODPOWIEDZ