Problem z instalacją macOS Sequoia 15.6
Problem z instalacją macOS Sequoia 15.6
Witam Wszystkich,
chciałbym się przywitać oraz poprosić o pomoc.
OC tworzyłem w 2020 roku i troche już zapomniałem, ale z poradnikiem jakoś się udało stworzyć nowy 1.0.5 ...i tutaj zaczyna się mój problem. Udało mi się wejść do instalatora oraz przeprowadzić cały proces a następnie reset -> "logo" i 28 minut instalacji -> reset i koniec pętla resetów. W OC pokazuje macos Installer -> "logo" ładuje się 25 procent i znowu reset- dalej nie chce iść.
Kext oraz reszta- aktualizacja przez OCAuxiliaryTools
Na chwilę obecną chce odpalić to na karcie rx560 natomiast docelowo sapphire rx6600xt. Próbowałem również z rx6600xt (dodałem agdpmod=pikera), ale odbijam się od ściany.
Konfiguracja:
gigabyte z490 gaming x
10850k
Załączam EFI bez smbios oraz pustym katalogiem Resources (bo sie nie mieści w 5mb)
chciałbym się przywitać oraz poprosić o pomoc.
OC tworzyłem w 2020 roku i troche już zapomniałem, ale z poradnikiem jakoś się udało stworzyć nowy 1.0.5 ...i tutaj zaczyna się mój problem. Udało mi się wejść do instalatora oraz przeprowadzić cały proces a następnie reset -> "logo" i 28 minut instalacji -> reset i koniec pętla resetów. W OC pokazuje macos Installer -> "logo" ładuje się 25 procent i znowu reset- dalej nie chce iść.
Kext oraz reszta- aktualizacja przez OCAuxiliaryTools
Na chwilę obecną chce odpalić to na karcie rx560 natomiast docelowo sapphire rx6600xt. Próbowałem również z rx6600xt (dodałem agdpmod=pikera), ale odbijam się od ściany.
Konfiguracja:
gigabyte z490 gaming x
10850k
Załączam EFI bez smbios oraz pustym katalogiem Resources (bo sie nie mieści w 5mb)
- Załączniki
-
- EFI-bez smbios.zip
- (4.4 MiB) Pobrany 19 razy
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Problem z instalacją macOS Sequoia 15.6
Może najpierw należało by sprawdzić ustawienia BIOS:
----> Disable <----
Fast Boot
Secure Boot
Serial/COM Port
Parallel Port
VT-d (can be enabled if you set DisableIoMapper to YES)
CSM
Thunderbolt(For initial install, as Thunderbolt can cause issues if not setup correctly)
Intel SGX
Intel Platform Trust
CFG Lock (MSR 0xE2 write protection)(This must be off, if you can't find the option then enable AppleXcpmCfgLock under Kernel -> Quirks. Your hack will not boot with CFG-Lock enabled)
----> Enable <----
VT-x
Above 4G decoding
2020+ BIOS Notes: When enabling Above4G, Resizable BAR Support may become an available on some Z490 and newer motherboards. Please ensure this is Disabled instead of set to Auto.
Hyper-Threading
Execute Disable Bit
EHCI/XHCI Hand-off
OS type: Windows 8.1/10 UEFI Mode
DVMT Pre-Allocated(iGPU Memory): 64MB
SATA Mode: AHCI
Dezaktywuj w config.plist
FeatureUnlock.kext
RadeonSensor.kext
SMCRadeonGPU.kext
Dodaj do ACPI w config.plist może
SSDT-RHUB.aml
----> Disable <----
Fast Boot
Secure Boot
Serial/COM Port
Parallel Port
VT-d (can be enabled if you set DisableIoMapper to YES)
CSM
Thunderbolt(For initial install, as Thunderbolt can cause issues if not setup correctly)
Intel SGX
Intel Platform Trust
CFG Lock (MSR 0xE2 write protection)(This must be off, if you can't find the option then enable AppleXcpmCfgLock under Kernel -> Quirks. Your hack will not boot with CFG-Lock enabled)
----> Enable <----
VT-x
Above 4G decoding
2020+ BIOS Notes: When enabling Above4G, Resizable BAR Support may become an available on some Z490 and newer motherboards. Please ensure this is Disabled instead of set to Auto.
Hyper-Threading
Execute Disable Bit
EHCI/XHCI Hand-off
OS type: Windows 8.1/10 UEFI Mode
DVMT Pre-Allocated(iGPU Memory): 64MB
SATA Mode: AHCI
Dezaktywuj w config.plist
FeatureUnlock.kext
RadeonSensor.kext
SMCRadeonGPU.kext
Dodaj do ACPI w config.plist może
SSDT-RHUB.aml
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Hej,
dziękuję za odpowiedz.
*Bios sprawdziłem:
-Parallel Port - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ
-Thunderbolt(For initial install, as Thunderbolt can cause issues if not setup correctly) - MOJA PŁYTA TEGO NIE POSIADA
-Intel SGX - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ LUB TO PRZEOCZYŁEM
-Intel Platform Trust - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ LUB TO PRZEOCZYŁEM
VT-x - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ
Execute Disable Bit - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ
OS type: Windows 8.1/10 UEFI Mode - ZAZNACZONE JAKO "other OS"
*Kext wywalone- zrobiłem dodatkowo porządki w drives + kext żeby zostały tylko te potrzebne (HfsPlus.efi wymienić na OpenHfsPlus.efi ?)
*SSDT-RHUB - w poradniku nie jest to dedykowane do płyt gigabyte
Jednakowo zmapowałem USB dodając: SSDT-USBX.aml, SSDT-UIAC.aml oraz USBPorts.kext
Przeglądnąłem również cały config i niestety nic nie znalazłem...
Instalację przeprowadziłem ponownie po sformatowaniu dysku..i to samo. Czyli resety przy próbie instalacji z logo.
W załączeniu poprawiony EFI
dziękuję za odpowiedz.
*Bios sprawdziłem:
-Parallel Port - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ
-Thunderbolt(For initial install, as Thunderbolt can cause issues if not setup correctly) - MOJA PŁYTA TEGO NIE POSIADA
-Intel SGX - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ LUB TO PRZEOCZYŁEM
-Intel Platform Trust - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ LUB TO PRZEOCZYŁEM
VT-x - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ
Execute Disable Bit - NIE POTRAFIĘ ZNALEŚĆ
OS type: Windows 8.1/10 UEFI Mode - ZAZNACZONE JAKO "other OS"
*Kext wywalone- zrobiłem dodatkowo porządki w drives + kext żeby zostały tylko te potrzebne (HfsPlus.efi wymienić na OpenHfsPlus.efi ?)
*SSDT-RHUB - w poradniku nie jest to dedykowane do płyt gigabyte
Jednakowo zmapowałem USB dodając: SSDT-USBX.aml, SSDT-UIAC.aml oraz USBPorts.kext
Przeglądnąłem również cały config i niestety nic nie znalazłem...
Instalację przeprowadziłem ponownie po sformatowaniu dysku..i to samo. Czyli resety przy próbie instalacji z logo.
W załączeniu poprawiony EFI
- Załączniki
-
- EFI - bez smbios.zip
- (4.33 MiB) Pobrany 14 razy
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
CFG Lock masz ale ustawione, tak?
Możesz wypróbować ten config z załącznika. Sprawdź czy masz wszystkie drivery i kexty wpisane w tej config.plist.
Możesz wypróbować ten config z załącznika. Sprawdź czy masz wszystkie drivery i kexty wpisane w tej config.plist.
- Załączniki
-
- config.plist.zip
- (6.12 KiB) Pobrany 17 razy
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
*CFG Lock - ustawiony w bios oraz w config również zaznaczony:
- AppleCpuPmCfgLock
- AppleXcpmCfgLock
* Kext oraz Drivers - sprawdzone są
A mógłbyś mi podesłać cały EFI? Może być na priv lub na maila biuro@bambibuka.pl - oczywiście jak nie chcesz tego na forum zamieszczać.
Mam jeszcze jedną teorie ale nie wiem czy jest prawidłowa - stary bios F5 z 2020 roku
- AppleCpuPmCfgLock
- AppleXcpmCfgLock
* Kext oraz Drivers - sprawdzone są
A mógłbyś mi podesłać cały EFI? Może być na priv lub na maila biuro@bambibuka.pl - oczywiście jak nie chcesz tego na forum zamieszczać.
Mam jeszcze jedną teorie ale nie wiem czy jest prawidłowa - stary bios F5 z 2020 roku
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Całej EFI nie mam. Ale w tej config wszystko jest wypisane co potrzeba. Jest w wersji 1.0.5.
Bootloader OC
Bootloader OC
Miałem chwilkę przerwy, ale ja się już powoli poddaję.
Z logów wyszły mi takie kwiatki:
- dopisywanie slide=6 lub slide=102 do boot-args- NVRAM wymazywany zawsze dwukrotnie dla pewności,
- uszkodzony plik instalatora #[EB.LD.OFS|OPEN!] Err(0xE) <"usr\standalone\OS.dmg.root_hash"> - robiłem dwa USB 15.6 oraz ostanie wydanie 14.x
- Stuck on EXITBS - naprawiane zgodnie z https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... itbs-start
Alpha01 czy jest możliwość pomocy z twojej strony, abyś w formie zlecenia wykonał OC- ja naprawdę już się poddałem. Chwilo mam od tego odpoczynek, ale kolejny tydzień może i więcej doprowadzi mnie do szaleństwa.
Z logów wyszły mi takie kwiatki:
- dopisywanie slide=6 lub slide=102 do boot-args- NVRAM wymazywany zawsze dwukrotnie dla pewności,
- uszkodzony plik instalatora #[EB.LD.OFS|OPEN!] Err(0xE) <"usr\standalone\OS.dmg.root_hash"> - robiłem dwa USB 15.6 oraz ostanie wydanie 14.x
- Stuck on EXITBS - naprawiane zgodnie z https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... itbs-start
Alpha01 czy jest możliwość pomocy z twojej strony, abyś w formie zlecenia wykonał OC- ja naprawdę już się poddałem. Chwilo mam od tego odpoczynek, ale kolejny tydzień może i więcej doprowadzi mnie do szaleństwa.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Ja już tego nie robię bez posiadania sprzętu na miejscu. Po prostu jest tyle możliwości błędu że nie ma to zbyt wiele sensu.
"Uszkodzony plik instalatora" hmmmm, dziwne. Nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Z tym że ja robię instalator na systemie macOS, nie w Windows.
Mam mało czasu obecnie, ale jak znajdę chwilkę to się temu przyjrzę. A po co ten slide? Wydaje mi się to niepotrzebne na tym sprzęcie.
"Uszkodzony plik instalatora" hmmmm, dziwne. Nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Z tym że ja robię instalator na systemie macOS, nie w Windows.
Mam mało czasu obecnie, ale jak znajdę chwilkę to się temu przyjrzę. A po co ten slide? Wydaje mi się to niepotrzebne na tym sprzęcie.
Bootloader OC
Bootloader OC
Jak coś to mogę podjechać do ciebie z kompem, bo widziałem że jesteś ze Śląska- ja mieszkam w Bytomiu. No ja z macOS jestem od snowleopard (mój pierwszy iMac)…więc Windowsa też nie dotykam. Miałem jedynie epizod jak potrzebowałem raid-a do edycji i gromadzenia nagrań z kamer przemysłowych (timelapse).
Z tym slide=x to nie mam pojęcia skąd to się bierze bo tego nie mam w OC a robię przed każdą instalacją reset NVRAM żeby wczytać poprawki config-u.
Jak coś to ja się dostosuję. W kwestii szczegółów to napisz mi na PW
Z tym slide=x to nie mam pojęcia skąd to się bierze bo tego nie mam w OC a robię przed każdą instalacją reset NVRAM żeby wczytać poprawki config-u.
Jak coś to ja się dostosuję. W kwestii szczegółów to napisz mi na PW