Postawienie systemu na 11.0

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
darkszejk
rookie

Re: Postawienie systemu na 11.0

Post autor: darkszejk »

1. Tak. Mam ustawienia, które działają na cloverze. Przeglądałem troche tutoriali opencore i te ustawienia też próbowałem, jeśli się różniły od moich. CFGLock disabled
2. Jeśli to EFI rzeczywiście było pod dokładnie ten model płyty to powinno być zrobione
5. Sprawdzałem na włączonej i wyłączonej. Do clovera mam wyłączoną.

Dzięki :)

edit:

sprawdziłem jeszcze jedną rzecz. z tego OC da się odpalić system w trybie recovery. nie wiem czy to coś zmienia, czy umożliwia. możnaby spróbować cataline może zainstalować...
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Jeśli to 075 to jest bardzo stara, ale co szkodzi wypróbować.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
darkszejk
rookie

update: znalazlem fixa na ten problem, ktory wywalalo mi podczas boota verbose w necie.

polegal na recovery mode i wpisaniu w terminal kextcache cośtam. i nie wierze, ale zadziałało. są problemy, ale system się bez żadnych dalszych zmian zbootował w takiej formie jak był.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

No to teraz zaktualizuj OC do wersji 1.0.1 i będziesz mógł zainstalować nawet macOS Sequoia. :D
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
darkszejk
rookie

no będę myślał o updejtach. na razie zainstalowałem 11.0, ale adobe jest o krok do przodu zawsze. dla aktualnej aplikacji Lightroom minimum systemowe to 12.0 :D

a ten update OC do 1.0.1 coś daje oprócz możliwości nowszego systemu? aktualne pliki efi config i te biblioteki wszystkie zostają jak teraz?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Dużo by gadać o nowszej wersji OpenCore, sam mam aktualną.
Dla nowych wersji macOS nie będzie alternatywy jak modernizacja bootloadera.
W tym celu można użyć program OCAuxiliaryTools. Config,plist się zmienia, można ją automatycznie dostosować do wersji w tym programie. Wystarczy kliknąć w ikonkę dyskietki. Wszystkie kexty i drivery muszą być zaktualizowane. Systemy od Sonoma mają tą przewagę, że drastycznie wyczyściły system z pozostałości poprzednich systemów.
Bootloader OC
darkszejk
rookie

O, super. Dzięki za cynk. Po kilku dniach na Big Sur jestem bardzo zadowolony. Wszystko jest bardzo stabilnie, szybko się uruchamia, szybko się zamyka. Wszystko jest chyba optymalnie. Nawet iMessage działa i usypianie, a te rzeczy na cloverze mi nie działały. Będę robił podejście do nowszego systemu, ale na razie muszę podgonić robotę.
ODPOWIEDZ